ALPACA studie

De ALPACA studie loopt van 2024 tot 2027 en valideert een reeds ontwikkeld algoritme dat voorspelt hoe goed antidepressiva werken bij patiënten met een angststoornis. Dit algoritme gebruikt een techniek genaamd ‘radiomics’ om MRI-scans te analyseren. Deelnemers blijven te allen tijde onder behandeling bij hun eigen behandelaar, maar bezoeken enkele keren het Amsterdam UMC, locatie AMC, om vragenlijsten in te vullen en MRI-scans te laten maken.

We zijn op zoek naar vrijwilligers van 18-65 jaar die voor een angststoornis behandeld gaan worden met een antidepressivum. Het onderzoek bestaat uit vragenlijsten en MRI scans van totaal 10 uur, verspreid over 12 weken. Heeft u interesse om zelf deel te nemen, of neemt u deel aan de ALPACA studie? Kijk dan bij Informatie voor deelnemers. Bent u behandelaar en zoekt u meer informatie, kijk dan bij Informatie voor behandelaren. Ook kunt u contact opnemen met de onderzoeksgroep via het contactformulier.

alpaca-studie
Informatie voor deelnemers

We zijn op zoek naar vrijwilligers van 18-65 jaar die voor een angststoornis behandeld gaan worden met een antidepressivum. Het onderzoek bestaat uit vragenlijsten en MRI scans van totaal 10 uur, verspreid over 12 weken.

Door deel te nemen kunt u:

  1. Bijdragen aan het verbeteren van de behandeling voor angststoornissen
  2. Een MRI afbeelding van uw eigen hersenen ontvangen
  3. Een financiële vergoeding ontvangen voor deelname en als compensatie voor uw reiskosten

Voor meer informatie over de inhoud van de studie en wat deelname voor u inhoudt, kunt u de informatiebrief raadplegen. Heeft u interesse of vragen, bespreek deze dan met uw behandelaar of neem contact op met onderzoeker Kelly Spaans via het contactformulier of telefoon.

Informatie voor behandelaren

Heeft u patiënten in de leeftijd van 18-65 jaar met een Anxiety Disorder (AD), die u van plan bent een antidepressivum voor te schrijven, of om te wisselen naar een ander antidepressivum? Dan is de ALPACA studie wellicht iets voor uw patiënt.

Motivatie

In Nederland krijgt 1 op de 10 volwassenen van 18-65 jaar ooit te maken met AD. Helaas duurt het vinden van effectieve medicatie lang, omdat het momenteel zes tot twaalf weken duurt voor de respons vastgesteld kan worden d.m.v. vragenlijsten, en de kans op positieve respons 20-40% is. Als het algoritme voldoende betrouwbaar bevonden wordt, stelt het non-responders in staat substantieel sneller door te wisselen naar andere medicatie, en zo sneller effectieve medicatie te vinden.

Patiënten

Wij zoeken vrijwilligers (m/v, 18-65 jaar) met diagnose Anxiety Disorder, die u van plan bent antidepressivum voor te schrijven, of om te wisselen naar een ander antidepressivum.

Onderzoek

Het onderzoek bestaat uit twee meetmomenten op baseline en week 2. Deze bestaan uit vragenlijsten, non-invasieve MRI scans met een scanduur van 30 minuten en hersenactiviteit metingen van 10 minuten. Ook worden er meerdere korte vragenlijsten afgenomen gedurende de dag via een mobiele applicatie. Tot slot vindt er op week 4 en 12 een follow-up plaats via beeldbellen.

Vergoeding

Deelnemers ontvangen een financiële vergoeding van 200 Euro voor deelname en reizen.

Meer informatie

Indien uw praktijk geïnteresseerd is in deelname aan deze studie, of mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact op met de onderzoeksgroep via het contactformulier of telefoon. Wij kunnen u een FTO/voorlichtingsavond aanbieden, waarin u en uw praktijkgenoten een up-to-date overzicht krijgen van de state-of-the-art behandeling van MDD, door vooraanstaande deelnemende psychiaters aan deze studie. Daarnaast kunt u laagdrempelig onze psychiaters consulteren in verband met specifieke behandeling van een patiënt.

Contact

Onderzoeker Kelly Spaans is te bereiken via het onderstaande contactformulier of per telefoon op +31(0)6 22 60 59 34.

Ervaring, expertise en waarborging

Ervaring en expertise

ALPACA is een medisch-technisch onderzoek dat sterk gespecialiseerde kennis vraagt van meerdere disciplines. De kracht van het onderzoeksteam komt voort uit de integratie van expertise op het gebied van psychiatrische praktijk, radiologische beeldacquisitie en geavanceerde analysemethoden.

Prof. dr. Liesbeth Reneman is radioloog binnen de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde (RNG) en leidt de “Translational Neuroradiology” onderzoeksgroep welke onderzoek doet naar de effecten van medicatie op het brein. Prof. Neeltje Batelaan is psychiater en expert op het gebied van de behandeling van angststoornissen. Dr. Henk Marquering en dr. Matthan Caan zijn betrokken vanuit de afdeling Biomedische Technologie en fysica (BMEP). Zij zijn betrokken vanuit hun kennis over medische beeldanalyse, MRI beeldacquisitie en AI-gebaseerde methoden. Tot slot vervult Kelly Spaans, promovendus vanuit BMEP, de dagelijkse uitvoering van de studie.

Waarborging

De ALPACA studie is een WMO-plichtige laagrisico-onderzoek. Medisch-ethische beoordeling is inzichtelijk vanuit de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek onder dossiernummer NL88207.018.24 en voldoet aan de hoogste standaarden van medisch-ethische toetsing. Voor onafhankelijk advies verwijzen wij u graag door naar de onafhankelijk arts, interventie neuroradioloog prof. dr. C.B.L.M. Majoie.